Siirry sisältöön

Lajittelupalvelut

Lajittelupalvelut omakotiasujalle ja mökkiläiselle

Kädet lajittelemassa muovipakkauksia kotona roskikseen.

Täältä löydät tietoa omakotiasujan ja mökkiläisen lajittelupalveluista. Sopisiko sinulle oma vai yhteinen jäteastia naapurin kanssa? Mökkiläiselle ja haja-asutusalueella asuvalle hyvä vaihtoehto on usein aluejätepisteen käyttö. Löydät sivulta myös tietoa eri jätelajeista ja niiden lajittelusta.

Oma tai yhteinen jäteastia

Omia jäteastioita voit tilata Oma jätehuolto -palvelusta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun (ks. tiedot sivun lopusta).

Yhteinen jäteastia eli jätekimppa naapurin kanssa on monelle fiksu vaihtoehto. Voit tehdä jätekimpan yhden tai useamman naapurin kanssa. Samassa kimpassa voi olla sekä omakotiasukkaita, taloyhtiöitä että mökkiläisiä. Lue lisää jätekimpasta täältä.

Lajiteltavat jätelajit

Omakotiasujan on helpoin lajitella kaikki jätteet joko jätekimpassa tai viemällä osa jätteistä ekopisteisiin.

 • Sekajäte
  • Saat sekajäteastian, kun liityt jätehuollon asiakkaaksi (pl. pelkän aluejätepisteen käyttäjät). Sekajäteastia voi olla 140, 240, 360 tai 660 litrainen tarpeesi mukaan.
 • Biojäte
 • Lasipakkaukset ja metalli
  • Voit tilata lasipakkausten ja metallin lajittelua varten omat tai naapureiden kanssa yhteiset jäteastiat. Lasipakkauksia ja metallia lajitellaan 140 tai 240 litraiseen jäteastiaan.
 • Kartonkipakkaukset ja muovipakkaukset
  • Kartonki- ja muovipakkausjätteet vievät paljon tilaa ja siksi kumpikin lajitellaan isoon jäteastiaan (660 tai 770 l). Siksi suosittelemme perustamaan kartonki- ja muovipakkauksille jätekimpan tai käyttämään eko- tai aluejätepistettä.
 • Paperi

Minne voin viedä jätteitä?

Jätteitä voit viedä jäteasemille ja jätekeskuksiin. Myös kuormurimme Repe & Romu & Riepu kiertävät alueellamme joka vuosi maaliskuusta lokakuuhun ja niiden kyyttiin voit viedä kodin vaaralliset jätteet, metallit, sähkölaitteet ja poistotekstiiliä. Kierrätys.info-karttapalvelusta löytyvät lähimmät ekopisteet, joihin voit viedä lasi- ja kartonkipakkaukset, metallin, paperin ja joihinkin pisteisiin muovipakkaukset. Lue lisää jätteiden vastaanotosta ja aukioloajoista täältä.

Jos tarvitset apua isojen jätteiden kuten rikkinäisten huonekalujen tai kylmälaitteiden kuljetuksessa, voit tilata Repsikka-noutopalvelun.

Voit myös vuokrata jätelavan esimerkiksi remonttijätettä varten.

Miksi ja miten lajitella?

Lajittelemalla varmistat, että jätteet päätyvät oikeaan paikkaan, missä niistä tehdään joko uusia tuotteita tai energiaa. Biojätteet Pirkanmaan Jätehuolto käsittelee Biomyllyssä Nokialla ja sekajätteet Tammervoimassa Tampereella. Muut jätteet matkaavat tuottajayhteisöille hyödynnettäväksi eri puolille Suomea. Lue lisää blogista.

Katso täältä eri jätelajien lajitteluohjeet. Lajitteluoppaita voit lukea ja ladata materiaalipankistamme.

Haja-asutusalueen jätehuolto

Haja-asutusalueella käytetään joko omaa jäteastiaa, naapurin kanssa yhteistä kimppa-astiaa tai kylän aluejätepistettä. Kysy lisää vaihtoehdoista asiakaspalvelustamme (ks. tiedot sivun lopusta).

Aluejätepisteitä voivat käyttää sekä vakituisten, että vapaa-ajan asuinkiinteistöjen asukkaat, jos oma jäteastia ei ole mahdollinen esim. huonon tieyhteyden vuoksi. Aluejätepisteisiin voi viedä kodin sekajätepussit. Aluejätepisteen käytöstä maksetaan vuosimaksu. Katso aluejätepisteen käytön hinnat. Hae lähin aluejätepiste Kierrätys.infosta valitsemalla sekajäte ja kirjoittamalla hakuun osoitteesi.

Putkikeräys Tampereen Vuoreksessa

Vuoreksen alueella Tampereella on käytössä jätteen putkikeräysjärjestelmä (lukuun ottamatta Mäyränmäkeä). Järjestelmällä kerätään bio- ja sekajäte sekä muovipakkaukset ja paperi. Myös Ranta-Tampellaan rakennetaan putkijärjestelmä. Lisätietoa putkikeräyksestä löydät täältä.

Mistä saan apua jäteasioissa?

Asiakaspalvelumme neuvoo sinua mielellään jäteasioissa. Ota yhteyttä joko soittamalla numeroon 03 240 5110, lähettämällä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@pjhoy.fi tai kirjoittamalla asiasi chattiin osoitteessa www.pjhoy.fi. Löydämme yhdessä ratkaisun ongelmaasi! Muutoksia jätehuoltoosi voit tehdä myös Oma jätehuolto -asiointipalvelussamme.